top of page

REISERUTE

Smøla

Smøla er nærmere enn du tror! Hvis du kommer med fly, kan du fly til enten Kristiansund eller Trondheim. Derfra kan du ta Kystekspressens hurtigbåt. Båten går mellom Trondheim og Kristiansund flere ganger hver dag og stopper på Smøla. Turen går igjennom et fantastisk kystlandskap!

 

Jøstølen i et større kart

Anløpstedet på Smøla er Edøya. Turen tar ca. 3 timer fra Trondheim og cirka 35 minutter fra Kristiansund. Kystekspressen har trådløst nettverk om bord. Rutetidene finner du på kystekspressen.no.

Kommer du med bil nordfra, kjører du over Imarsundbrua til fergekaia Sandvika på Tustna, og videre med ferge fra Sandvika til Edøya.

Om du kommer sørfra, tar du først ferga fra fra Seivika til Tømmervåg på Tustna. Etter å ha kjørt over Tustna til ferjestedet Sandvika, tar du ferga videre over til Edøya.

Fergerutene finner du hos fjord1.no.

 

Smølaskjærgården er i kajakkmiljøet ansett som en uoppdaget perle med unike forhold for havkajakk.

Friluftsmagasinet UTE og Norrøna Magazine er blant de som fremhever turen rundt Smøla som en av de beste padleturene i Norge.

Smøla består av hele 5800 øyer, holmer og skjær – trenger vi si noe mer.

Skjærgården er også et populært mål for dykking. Den rike tareskogen og de gunstige næringsforholdene i sjøen danner grunnlag for et stort biologisk mangfold og produksjon.

Smøla har eget dykkesenter med mulighet for luftfylling og dykketurer med kjentmann.

Smøla har egen golfbane. På Dyrnes ligger Smøla golfklubb sin 9-hulls bane. Her kan du ta et slag golf og nyte naturen rundt deg.

Fiskeværet Veiholmen er det største levende fiskeværet sør for Lofoten, med ca. 300 innbyggere.

Fiskeværet er fasinerende både i storm og stille vær, og om sommeren råder en sydlandsk stemning i de trange smugene,

og turiststrømmen er stor. Her finner du også museet Sanden, en 300 hundre år gammel væreiendom med brygge, naust, fjøs og stabbur. Våningshuset har komplette interiører fra ulike tidsepoker. Og er du først på besøk på Veiholmen kan du også ta turen innom kystkultursenteret Brenneriet med utstillinger og servering.

Smøla har også flere museum som er verdt et besøk. Rosvoll prestegård er et ærverdig prestegårdsannlegg med utstillinger, kafe og spesielle arrangementer i sesongen. Norsk myrmuseum er et moderne museum i fjøset på Moldstad forsøksgård i grønne og naturskjønne omgivelser midt på Smøla. Her kan du lære om bureisinga på øya.

På Smøla finner du også et av de første tegnene på kristendommen i Norge. Kulisteinen på Kuløy,

kopi av runesteien som stod i 900 år på Smøla. Et av Norges best bevarte minnesmerker over innføringen av kristendommen til Norge. Lær om Smøla og Norges historie i kulturminneløypene som går igjennom historiske områder.

 

bottom of page